fredag, december 25, 2009

Älskade Molly :´(




Vaknade klockan 03.00 av att Molly försökte låg och försökte spy. Steg upp och tände lampan men det fanns inge spya. Så jag gick för att ge henne vatten, när hon reste sig upp såg jag att hela hennes mage var uppsvullen. Den var lika stor som två fotbollar och jätte spänd.

Jag tvekade inte en minut utan ringde direkt till jourveterinären i Vännäs som ville att jag skulle komma in med henne på direkten. Så jag slet upp Peter ur sängen och vi åkte iväg till Vännäs med Molly i full fart. Kom till Vännäs runt 03.40 och då blev det raka vägen till röntgen. Där visade det sig att hon fått en Magsäcksvridning så hela hennes magsäk hade vridit sig. Hennes magsäck var då 10 gånger så stor som den skall vara. Veterinären sa då " Det finns två alternativ nu, 1. Att försöka få henne i ett stabilt tilstånd och sen åka upp till Luleå och operera, dock kostar den operationen runt 30.000 eller alternativ 2, vilket är att avliva henne. Självklart valde jag det första alternativet!

Så vi satte in en tub ner genom hennes mun hela vägen ner till magsäcken och började tömma henne. Efter 3 timmar (typ 07.30) hade vi lyckats få upp allt ur hennes mage och spolat igenom den. Vi tog en liten paus och och lät henne gå ut och kissa och ta det lugnt ett tag.

Sen var det raka vägen tillaka till röntgen för att titta på hur magsäcken såg ut. Den var betydligt mindre och vi såg att vi fått upp i princip allt. Satte in dropp och ringde till Luleå för att höra om dem kunde ta emot henne för en akut operation vilket dem som tur nog kunde. Så då rullade vi iväg mot Luleå med Molly liggandes i baksätet med dropp. När vi äntligen anlände tog vi en till röntgenplåt för att kolla läget. Det visade sig att hon hade lyckats samla på sig lite mer gaser så det blev operation på en gång. Två stycken extra jourveterinärer ringdes in och dem tog henne och gjorde iordning henne för operation.

-------------------------------------------------------
Fick just ett samtal att allt hade gått bra. Magsäcken hade varit relativt lätt att lägga till och mjälten hade bara blivit lie skadad så hon fick behålla den (oftast måste man ta bort mjälten då den blir skadad av magsäcksvridningen). Hur som helst så låg hon på uppvak och allt verkade stabilt.

Hoppas bara att hon återhämtar sig fort nu så att hon får komma hem igen!

1 kommentar:

  1. Men va hemskt, stackars Molly och dig! Usch du måste ju ha varit HUR orolig och rädd som helst!
    Hoppas hon blir kry snabbt... Stackars liten...

    SvaraRadera